Eski madde bağımlısı Ahmet Öteleş: Yaşadığımız kötü şeylerin sebebi maneviyat eksikliğidir

HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanlığı tarafından düzenlenen “Madde Bağımlılığı” panelinde konuşan eski eroin bağımlısı ve Bağımsız Yaşam Derneği'nden Ahmet Öteleş, bağımlılıkla mücadelenin sadece tıbbi değil manevi bir yönü de olduğunu vurguladı.

Sosyal medya aracılığıyla ulaştığı dernek sayesinde bağımlılıktan kurtulduğunu anlatan Öteleş, “Mesele bağımlılıksa, ilaç falan fayda vermez. 17 kere AMATEM’e yattım, ama hiçbir faydasını görmedim. Bizim hastalığımız duygu kökenli… Kurtuluşun yolu maneviyatta” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya üzerinden bir bağımlılıkla mücadele derneği ile tanıştığını anlatan Ahmet Öteleş, “Biz bağımlıların davranışları hasta, düşünceleri hasta, duyguları hasta… Benim gibi eski kullanıcılar tecrübeleriyle kardeşlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bağımlılıkla mücadele eden, bireyler için tamamen ücretsiz faaliyetler sunan, faaliyetlerini ve hizmetlerini böyle hayırsever abiler, ablalar ve ailelerin bağışlarıyla sürdüren mükemmel bir yer. Çalışmalarımız, bilimsel ve manevi temellere dayalı üç kollu bir eğitim sistemi üzerine… Bakın burası hastane değil uyuşturucu bırakma okulu… Mesele bağımlılıksa ilaç falan çalışmaz. Ben 17 kere AMATEM'de yattım. Kötülemek istemiyorum ama hiçbir faydasını görmedim. Duygularım hasta benim, hiçbir ilaç benim duygularımı düzeltemez. Bunlarla nasıl baş etmem gerektiğini öğretiyorlar burada…  Yaşadığımız kötü şeylerin sebebi, maneviyat eksikliğimiz. Uyuşturucudan dolayı bizim manevi değerlerimiz, maneviyatımız kayboldu gitti.” şeklinde konuştu.

 “Bağımlılık sadece bireyin değil ailenin ve toplumun da yarası”

Uyuşturucu bağımlılığının sadece zihinsel ve bedensel bir rahatsızlık olmadığını, ruhsal sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Öteleş, “Uyuşturucudan dolayı kaybettiğimiz manevi değerlerimizi yeniden kazanmamızı sağlayan manevi değerler eğitimlerimiz var. Uzman psikologlarımızın yönettiği bir eğitim sistemimiz var. Kişinin duygularını yönetebilmesi adına, geçmiş travmalarıyla yüzleşmesi adına, kendini tanıması adına oluşturulmuş eğitim sistemi… Biz duygu kökenli bir beyin hastasıyız… Bizim duygularımızı nasıl kontrol etmemiz gerektiği ile alakalı davranışlarımızı, düşüncelerimizi ya da uyuşturucu isteği geldiğinde nelere dikkat etmemiz gerektiği ile alakalı eğitimler var. Bunun içinde 12 basamak programı var. 12 basamak programı da yine uyuşturucudan sebep oluşmuş karakter kusurlarını soru çözme yöntemiyle fark ettirip düzeltmeye yönelik bir çalışma… Son olarak da bağımlılık sadece bireyin değil ailenin ve toplumun da yarası… Bir bağımlıyla nasıl yaşanır, bir bağımlıya nasıl davranılır, hangi durumda neler yapılması gerektiği ile alakalı yine uzman psikologlarımız eğitimler veriyor.” dedi.

“Artık kurtulmanın çaresi var, ben kurtuldum, siz de kurtulabilirsiniz”

Hayatından örnekler vererek bağımlılıktan kurtulmanın mümkün olduğunu ifade eden Öteleş, “Beni dinleyecek olan bağımlı kardeşlerime sesleniyorum: Bakın artık böyle bir yöntem var. Ben bu yöntemle kurtuldum. İstemek sadece yetmiyor, tamam şimdi bir şey istiyorum ama bunun için ne yaptığıma bakarlar… Biz bağımlılar şöyle düşünürüz: Allah’ım beni kurtar diye bir mucize bekleriz. Ancak hareket lazım… Kardeşlere sesleniyorum, bu yöntemler var, artık kurtulmanın çaresi var, ben kurtuldum. Siz de kurtulabilirsiniz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Hamdullah Er'in moderatörlüğünde devam eden panel ilk üç konuşmacının ardından HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç konuşmalarıyla devam etti. (İLKHA)