Yerli ve Milli karakter Şakrak ile çocuklar buluştu
Yerli ve Milli karakter Şakrak ile çocuklar buluştu
Dünya çocuklarının yeni kahramanı ŞAKRAK'ın farklı şehirleri tanıtan, sosyal içeriklerle farkındalık oluşturan, insani değerleri macera konseptinde aktaran hikaye kitapları okurlarıyla buluşmaya devam ediyor.
Türkiye'nin ilk yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak'ın 2015'te başlayan yolculuğunu, il il okul okul ve ebeveynlerle buluşarak devam
ediyor.
Yazar Ayşegül Kara Zorlu, Türkiye’nin ilk yerli kitabı Şakrak’ı anlatırken çocuk edebiyatı özellikle yabancı çevirilerden oluşuyor, ve çeviri olan kitaplarda da o kültürün değerlerine ve sembollerine göre hazırlanıyor. "Bir anne olarak çocuklarıma almış olduğum kitaplardaki birçok eksikliği gördüm. Zaman zaman bu konuyu arkadaşlarımla konuştuk tartıştık ve çocukların kitaba olan ilgisizliğini, severek kitap okumadıkları gördüm.
Çocuklarıma kitap alıp, her birini kendim okuduktan sonra dedim ki 'Türkiye'de çok büyük bir eksiklik var'. Çocuklar davranışlarında kahramanları rol model alıyorlar. Bu kahramanlar daha çok çizgi kahramanlar ve yabancı menşeli karakterler. Yabancı karakterlerde biliyorsunuz ki çok fazla subliminal mesajlar var. Peki biz onların karşısında yerli ve milli ne yapabiliriz? İşte bu sorular bizi Şakrak'a götürdü. Şakrak sorulardan, eksikliklerden doğan bir karakter."
"Çocuklarımıza doğru olarak ne anlatmak istiyorsak Şakrak'la anlatıyoruz. Kitapların dili sıradan bir hikaye formatıyla değil, içine şifreler koyuyoruz. Çocuk kitabı okurken şifreleri çözerek ilerliyor ve bir hedefe ulaşıyor. Her kitapta değerler işleniyor. Şakrak'ın vermiş olduğu tüm mesajlar üniversitelerde incelenerek hazırlanıyor. Bu anlamda biz yola çıktığımızda Prof. Dr. Mustafa Koç bize rehberlik etti ve etmeye de devam ediyor.
"Hayali olmayanın hedefi olmaz" cümleleriyle çocuklara hayal kurmanın önemini anlatan yazar Ayşe Gül Kara Zorlu; Kartal İhsan Zakiroğlu Ortaokulu öğrencileriyle buluştu.
Yabancı kahramanların ve içeriklerin zararlı subliminal mesajlarına değinen Zorlu, "Bugün bizler yerli üretimi desteklemezsek yarın sosyal çürümeden kurtulamayız.
İha'lar Siha'lar ve Togg gibi yerli üretimler kadar önemli olan global olabilecek yerli kahramanlar ve içerikler üretmemizdir. İşte bunun için ŞAKRAK'ın kitapları ve tüm materyalleri bizim milli servetimizdir." Diye açıklama yaptı.
Seminerde okumanın önemine değinen Zorlu program sonunda kitaplarını imzalayarak soruları cevapladı.