Geleneksel cevizli sucuk üretimi sürüyor

Asayiş (AA) - Anadolu Ajansı | 11.11.2025 - 10:10, Güncelleme: 11.11.2025 - 10:10
 

Geleneksel cevizli sucuk üretimi sürüyor

Batman'ın Sason ilçesinde yıllardır geleneksel yöntemlerle yapılan cevizli sucuk üretimi bu yıl da devam ediyor. Köylüler, tamamen yerel ürünlerle yaptıkları cevizli sucukla hem geçimlerini sağlıyor hem de misafirlere ikram ediyor.
Batman'ın Sason ilçesinin Topluca köyünde geleneksel lezzetlerden biri olan cevizli sucuk üretimi sürüyor. Sason'un verimli topraklarında üretilen cevizli sucuk, hem köylülerin gelir kapısı oluyor hem de yöresel ürünlere ilgi duyan ziyaretçiler için doğal ve lezzetli bir tat sunuyor. Köy sakinlerinden Muhammed Çelik, İLKHA muhabirine aile olarak yıllardır bu işi yaptıklarını ve üretim döneminin birkaç ay daha süreceğini belirtti. Muhammed Çelik "Senelerdir bu işi yapıyoruz" Çelik, tamamen yerel ürünlerle üretim yaptıklarını vurgulayarak şunları söyledi: "Biz senelerdir cevizli sucuk üretimini yapıyoruz, elhamdülillah. Bu sene de iki-üç aydır başladık, bir iki-üç ay daha sürecek. Yerel malzememiz var; yerel ceviz, yerel pekmez, yerel üzüm kullanıyoruz. Orijinal balımız da var. Her zaman yerel ürünlerle, doğal şekilde yapıyoruz." "Oldukça meşakkatlidir" Cevizli sucuk üretiminin hem zahmetli hem de sabır gerektiren bir iş olduğunu dile getiren Çelik, süreci şu sözlerle anlattı: "Önce cevizleri iplerden geçiriyoruz, ardından pekmezli bulamacı hazırlıyoruz. Cevizleri bulamaçtan geçirip daldırıyoruz, sonra kurutmaya bırakıyoruz. Bu süreç en az dört-beş gün, bazen bir haftayı buluyor. Yani oldukça meşakkatli bir iştir." "Hem satıyor hem de yiyoruz" Yılda iki ila üç ton arası üretim yaptıklarını ifade eden Çelik, hem satışını gerçekleştirdiklerini hem de köylerinde misafirlere ikram ettiklerini belirtti. Çelik, "Evde yetiştiriyoruz, biz yiyoruz, satıyoruz, akrabalara veriyoruz. Elhamdülillah, geçimimizi bununla sağlıyoruz. Allah’a şükür." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Batman'ın Sason ilçesinde yıllardır geleneksel yöntemlerle yapılan cevizli sucuk üretimi bu yıl da devam ediyor. Köylüler, tamamen yerel ürünlerle yaptıkları cevizli sucukla hem geçimlerini sağlıyor hem de misafirlere ikram ediyor.

Batman'ın Sason ilçesinin Topluca köyünde geleneksel lezzetlerden biri olan cevizli sucuk üretimi sürüyor.

Sason'un verimli topraklarında üretilen cevizli sucuk, hem köylülerin gelir kapısı oluyor hem de yöresel ürünlere ilgi duyan ziyaretçiler için doğal ve lezzetli bir tat sunuyor.

Köy sakinlerinden Muhammed Çelik, İLKHA muhabirine aile olarak yıllardır bu işi yaptıklarını ve üretim döneminin birkaç ay daha süreceğini belirtti.

Muhammed Çelik

"Senelerdir bu işi yapıyoruz"

Çelik, tamamen yerel ürünlerle üretim yaptıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

"Biz senelerdir cevizli sucuk üretimini yapıyoruz, elhamdülillah. Bu sene de iki-üç aydır başladık, bir iki-üç ay daha sürecek. Yerel malzememiz var; yerel ceviz, yerel pekmez, yerel üzüm kullanıyoruz. Orijinal balımız da var. Her zaman yerel ürünlerle, doğal şekilde yapıyoruz."

"Oldukça meşakkatlidir"

Cevizli sucuk üretiminin hem zahmetli hem de sabır gerektiren bir iş olduğunu dile getiren Çelik, süreci şu sözlerle anlattı:

"Önce cevizleri iplerden geçiriyoruz, ardından pekmezli bulamacı hazırlıyoruz. Cevizleri bulamaçtan geçirip daldırıyoruz, sonra kurutmaya bırakıyoruz. Bu süreç en az dört-beş gün, bazen bir haftayı buluyor. Yani oldukça meşakkatli bir iştir."

"Hem satıyor hem de yiyoruz"

Yılda iki ila üç ton arası üretim yaptıklarını ifade eden Çelik, hem satışını gerçekleştirdiklerini hem de köylerinde misafirlere ikram ettiklerini belirtti.

Çelik, "Evde yetiştiriyoruz, biz yiyoruz, satıyoruz, akrabalara veriyoruz. Elhamdülillah, geçimimizi bununla sağlıyoruz. Allah’a şükür." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.