Hayatınızda kendinize yapacağınız en iyi yatırım insanlarla güzel iletişim kurup onlarla iyi ilişkiler içinde olmaktır. Nitekim yapılan araştırmalara, tecrübe ve gözlemlere göre bir insanı başarılı kılan en önemli etkenlerden biri de budur. Normalde başarı kavramından hoşlanmam. Başarıyı putlaştıranlardan da. Başarı bizim için sadece bir araç olabilir, amaç değil. Fakat bu aracın da iyi ve güzel şeylere vesile kılınması gerekir. Evvela bunun için niyetimizi halis tutmamız önemlidir. Demek istediğim şey şu arkadaşlar: Her şey en nihayetinde ulvi bir amaca hizmet etmeli ve onun için olmalı ve sadece ona olmalı. Aksi takdirde hiçbir şeyin anlamı yok. Çünkü bunlarla aramızda daimi bir firak, ayrılık ve yokluk var. Biz ise kalıcı, daimi, sonsuz, ebedi ve bizim için hiç bitmeyecek olana sarılmalıyız.
Bu yazımda sizlere etkileyici bir sunum için gereken diğer önemli faktörleri anlatacağım. Buna geçenlerde tecrübe ettiğim bir hadise üzerinden örnek vererek başlamak istiyorum. Çeşitli şirketlerde üst düzey idareci ve danışman olarak çalışan Alman bir hocamızdan ‘Strategic Management’ adında bir ders alıyorum. Bu dersin amacı kişiyi iyi bir yönetici kılacak araçların ne olduğunu anlatmak. Derste iyi bir sunumda bulunması gerekenleri de uygulamalı olarak öğreniyoruz. Yaptığım sunum ile ilgili hocadan ‘Recep sahnede panter gibiydin, çok iyiydin’ diye bir yorum aldım. Hatta sunum yapan diğer arkadaşlarıma da ‘Sahnede Recep gibi olun’ demişti. Yine birçok arkadaşı da şaşırtmış ve etkilemiş olmalıyım ki özelden tebrikler aldım. Bunu anlatmamın sebebi size burada dikkat ettiğim noktaları anlatarak fayda sağlamak. Daha önceki yazılarımda tecrübenin ve deneyimin ve yaşanmışlığın önemine vurgu yapmıştım.
Sahnede tek bir kişiye odaklanmayın. Mümkün olduğu kadarıyla herkesin gözüne bakarak iletişim kurun. Tabii göz göze gelmek küçük bir yerde yaptığınız sunumlar için geçerlidir. Eğer büyük bir izleyici kitlesine hitap ediyorsanız ufka bakarak ve sahnede arada bir konumunuzu değiştirerek bunu deneyebilirsiniz. Böylece hem üzerinizdeki utanmışlık ve çekinmişliği atarsınız hem de seyriciyle bağlantıyı diri tutmuş olursunuz.
Sunumdan önce muhakkak prova yapın. Tekrar edin. Bazı önemli bulduğunuz noktaları muhakkak ezberleyin. Bu sunumu daha özgüvenli yapmanızı sağlar. Sunum yaparken pointer haricinde elinizde herhangi bir materyal bulundurmayın. Araya kendinizden yorumlar katın. Ve o yorumun neden önemli olduğunu özetle ifade edin.
Sahnede iken duruşunuzu ve ellerinizi aktif kullanın. Ellerinizle bir şeyleri işaret edin. Ses tonlamanızda çıkış ve inişler gerçekleştirin. Böyle yaptığınız takdirde seyircilerin dikkatini üzerinizde tutmaya devam edebilirsiniz. Günümüzde insanların dikkati çok kolay dağılıyor. Ve artık birilerini dinlemeyi oldukça sıkıcı buluyoruz. Bütün bu gerçekleri dikkate alarak söylediklerimi uygularsanız etkili bir sunum gerçekleştireceğinize inanıyorum.
Esenlikle.