Tecrübeyi önemli buluyorum. Bir insanın yaşadıklarından ötürü eriştiği sonucun en azından ikinci bir farkındalığı hakettiğini düşünüyorum. Bizden öncekilerin deneyimlerine -katılmasak bile- kulak vermemiz gerekir diye biliyorum. Sözlerime bununla başlamamın sebebi sizinle bir şeyleri kendi zaviyemden paylaşmaya zemin hazırlamak. Bizzat yaşadığım bir tecrübeyi sizinle paylaşmanın ilham verici olacağını düşünüyorum. Yakın zamanda katıldığım bir hackhatonda ekibimiz adına sunumu büyük bir kitleye ben yaptım. Yaptığım sunum çok beğenildi, ayakta alkışlandı. Hatta öyle ki sunumdan sonra birçok insan gelip özelden çok güzel ifadelerle tebrik etti. ‘Abi kendimizi bir an Bahçeli’nin mitinginde gibi hissettik’ gibi eğlenceli yorumlar da yapıldı. İşin enteresan tarafı biz sunumu 19. sırada yaptık. Yani bizden önce onsekiz takım neredeyse hep benzer konulara dikkat çekmişti. Nasıl bir şey yaptık ki onca sunumdan sonra dikkatleri üzerimize çekebildik? Bu sahnede neyi iyi yapmıştım? Sunumu etkileyici kılıp tebrik ettiren asıl önemli faktörler nelerdi? Ben özellikle neye dikkat etmeyi tercih ediyorum? Tabii, dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğüm noktalara temas etmeden en önemli detayı söylemeliyim. Kalplerde te’siri yaratan Allah’tır. Bu konuda bizim elimizden gelen ise en azından gereken belli başlı şartlara riayet etmektir. Bunu unutmayalım.
Etkileyici bir sunum için yapacaklarımıza geçecek olursak öncelikle şunu söyleyebilirim: anlattığım şeye gerçekten inanıyorum. İnandığıma tutkuluyum. Eğer siz de basit terimler ve kavramlar kullanarak dinleyiciyi heyecanlandıracak kadar istekli iseniz yaptığınız sunum elbette ki başarılı olacaktır.
Teknik konulardan mümkün mertebe kaçınmaya çalışıyorum. Çünkü insanlar çoğunlukla bununla ilgilenmez. Onlar için önemli olan ana mesajı iletmektir. Meseleyi esaslaştırıp iletirseniz hem akılda daha kalıcı olur hem de o an onları sahnede size odaklarsınız.
Daha önce hiç ‘3’ Kuralı’nı duydunuz mu? Bu, önemli bulduğunuz noktalara dikkati çekmek için bazı kelimeler ve sözleri üç kere tekrarlamanız anlamına gelir. Bunun ard arda gelmesine gerek yok. Aralara farklı kavramlar ve cümleler yerleştirerek de asıl iletmek istediğiniz mesajı üç kere söylemeniz yeterlidir. Tarihte önemli figürlerin, hatiplerin, şairlerin, politikacıların bu kuralı çoğunlukla uyguladığını görmüşsünüzdür. Dikkatinizi çekmiştir. Sizin de uygulamanızda fayda var diye düşünüyorum.
Anlattıklarınızı bir hikayenin parçası gibi tasarlayın. Ve o hikayede anlattığınızın dinleyici için ne ifade ettiğini, onun için neden anlamlı olduğunu belirtecek hedef noktaları belirleyin. Eğer anlattıklarınızda veri kullanacaksanız bunu basit tutun. Ortalama bir slaytta çok fazla kelime kullanmayın. Daha çok görsel tercih edin.
Bir meseleyi en güzel şekilde anlatmak, açıklamak için yukarıda dikkat çektiklerimin kıymetli olduğunu düşünüyorum. En azından tecrübelerime dayanarak bunu ifade ediyorum. Devamı gelecek inşaallah.
Esenlikle.