Oxford Üniversitesi araştırmacılarına göre ABD’deki işlerin %47’si önümüzdeki 20 yıl içinde otomatikleştirilecek. Orta yönetim pozisyonunda yer alanlar, Emtia (Varlık) satış elemanları, Rapor yazarları, gazeteciler, spikerler, muhasebeciler gibi birçok meslek sahipleri iş bulmakta zorlanacak. Ve bu süreç çoktan başladı. Yapay Zeka ile birlikte logaritmik şekilde hızlandı. Bu dalgaya kapılmaktan kurtulmak için özellikle bireysel yetkinliklerle beraber bir ekiple çalışmanın önemi de arttı. Artık neredeyse bütün iş ve işlemler bir grup, takım veya ekiple yapılmak zorunda. Çünkü bütün iş ve işlemlerde tek bir bilgi kaynağına değil onlarca farklı konuda uzmanlaşmış, yetkinleşmiş insana ihtiyacımız var. Dolayısıyla birlikte çalışacağımız bu insanlara bir iş, fikir, proje veya girişim için her an ihtiyaç duyabiliyoruz. Birçok ekiple çalışmış ve takım kurmuş biri olarak, bu yazımda ise sizlere ‘Bir ekip en iyi nasıl kurulur?’u anlatacağım.
Öncelikle, bir ekip kurmanın ilk şartı insan tanımaktır. İnsanları yetkinlik, deneyim ve uzmanlık alanlarıyla birlikte bilmektir. Eğer farklı alanlarda tahsil ve ihtisas yapan birilerini tanır ve bilirseniz bunun için bir ekip kurmanız kolaylaşır. Bunun güzel taraflarından biri de her şeyi bilmek zorunda olmamanızdır. Ama bir şeyleri bilen birilerini bir araya getirmeyi başarırsanız bir ekibi pek ala kurabilirsiniz.
İkinci olarak, ekibin neden kurulduğunu netleştirin. Ortak bir hedef ve vizyon belirleyin. Ve bunu ekibin herbir üyesine açık ve anlaşılır şekilde anlatın. Eğer ortak bir gayeye sahip değilseniz dağılmanız kolaylaşır. Çünkü insanlar değer ve fikir birliği yaptıklarıyla yol yürürler, yürümek isterler. Bu oldukça anlaşılırdır. Zaten bir işi yürütmek oldukça stresli iken ekstra bir stres kaynağına maruz kalmak istemezler. Bu sebeple süreç içerisinde birçok kurum ve kuruluşta ayrılıkların neden olduğunu daha iyi anladım. Hatta ayrılıkların olmamasını bile tuhaf karşılar oldum. Hakikaten insanlar biriciktir. Hepsi birbirinden oldukça farklı ama bir o kadar da benzerdir. Bu, çok iyi ayrılıklara da çok iyi beraberliklere de sebebiyet verir.
Üçüncü olarak, doğru kişileri seçin. Yetkinlik ve karakterlere göre görev dağılımı yapın. Bir işi en iyi kim yapıyorsa o işi gerçekleştirmekte önceliği ve sorumluluğu ona verin. Herkesin görev tanımını net ve açık bir şekilde belirleyin. Ekip lideri olarak aranızdaki iletişimi diri ve canlı tutun. Yazılıdan çok sözlü iletişimi tercih edin. Geri bildirim verin, tebrik edin ve açık iletişim kurun. Bunları yaparak içinizde bir kültür oluşturun. Böylece verimliliğiniz artmış olur.
Ben lider odaklı bir yönetim sergiliyorum. Herkesin fikrine ve düşüncesini çok önem versem de sonuç ve çözüm odaklı etkili ve hızlı kararlar almak için bunu yapıyorum. Son kararı herkesin ittifak ettiği değil de liderin vermesi gerektiği kanaatindeyim. Çünkü aksiyon almanın önemli olduğunu görüyorum. En kötü kararın bile kararsızlıktan ve belirsizlikten daha başarılı olacağını biliyorum. Açıkçası yönetim şeklinin tek bir doğrusu yoktur. Durum ve şartlara göre değişiklik gösterir.
Netice olarak, bir ekibi en iyi şekilde kurmak için bireysel ve çevresel birçok faktör etkilidir. Bu faktörler arasında iletişim, yetkinlikler, liderlik yönetimi gibi esaslar vardır. Unutmayın, iyi bir ekip kurarsanız iyi bir iş ortaya çıkartırsınız. İyi bir iş ortaya çıkartırsanız hedefinize ulaşırsınız. Hedefinize ulaşırsanız en azından kendiniz için bu hayatı daha anlamlı ve anlaşılır kılarsınız.
Esenlikle.